Murmansk ja Pohjois-Norja-kiertomatka

06.09.2020 - 10.09.2020

Kerran elämässä Murmansk!

Hinta

alk. 545 € / hlö, 2hh

Murmansk ja Pohjois-Norja -kiertomatka

Kävisikö erilainen ruskareissu, syyskuun alun Murmansk? Ruskaa emme voi taata, syksyn tuloa ei tässä vaiheessa tiedä kukaan, mutta ainutlaatuisen elämyksen voimme. Nähdä kerran elämässä Murmansk, n. 300 000 asukkaineen Venäjän pohjoisin kaupunki Kuolan niemimaalla. Vaikuttavaa nähdä suurkaupunki keskellä erämaata, kauniilla paikalla Kuolavuonon rannoilla. Murmansk elää kalastuksesta, telakkateollisuudesta ja merenkulusta, armeijakin on merkittävä työnantaja. Murmanskissa kaikki on suurta, niin myös Suuren isänmaallisen sodan sankareille pystytetty Aljosha-patsas ja Kurskin miehistölle pystytetty muistomerkki.  Lue lisää Murmanskin ihmeestä tästä linkistä.

Hinta: 545 € / hlö / 2hh, 1 hengen huone lisähintaan + 115 € omalla viisumilla

+ Toimitusmaksu 10 € / tilaus

MATKAOHJELMA:
Su 6.9. Lähdemme reissuun Kontiolahti/linja-auto-asema klo 4.30, Joensuu/Rantakylä Neste klo 4:50, Joensuu matkailupysäkki klo 5:00, Uuro ABC klo 5.20, Uimaharju tb klo 5.50, Lieksa/linja-autoasema Mönninkatu klo 6:30, Nurmes/ABC Porokylä klo 7:20, Valtimo/ent. Seiskan edestä parkkipaikalta klo
7:40, Juuka/Tokmanni klo 6:35 tai reitin varrelta. Illalla majoittuminen Sallaan, Holiday Club Salla.

Ma 7.9. Aamiainen hotellissa Sallassa. Klo 9 jatkamme matkaa Murmanskiin ja olemme illalla perillä. Majoitumme Park Inn Poljarnye zory -hotelliin Murmanskissa. Sallassa matkaamme liittyy kokenut paikallisoppaamme, hän on reissussa mukana koko Venäjän ja Norjan kiertomatkan ajan. Hän kertoo kolmen kansan, kveenien, norjalaisten ja saamelaisten tarinoita. mm. Petsamossa ja Ruijassa on ollut vahva suomalaisasutus.

Ajamme Vienan salojen halki ennen sotia Sallaan kuuluneen Alakurtin varuskuntakaupungin kautta Vienanmeren, myös Valkeaksi mereksi tai Turjan mereksi kutsutun pohjukassa sijaitsevaan Kantalahteen. Kantalahdessa teemme pienen kiertoajelun ja sen jälkeen meillä on kahvitauko (omakustanteinen) Valkean meren rannalla. Samalla voimme ihailla merta ja sen saaristoa.

Alkumatkasta  maasto on kuin Suomen Lapissa, lähinnä mäntymetsää muuttuen vähitellen kuusivaltaiseksi. Kantalahdessa avautuu hieno  näkymä merelle ja jokisuistoon. Kantalahti on vuosisatoja ollut merkittävä kalastus- ja kauppasatama. Vienankarjalaisten, pomorien ( Vienanmeren rannoilla asuvan venäläisen kansan ) ja saamelaisten kohtauspaikka. Sen kautta kulkee  Muurmannin rata.

Kantalahdesta pohjoiseen maasto muuttuu karummaksi ja tunturimaisemmaksi. Välillä laskeudumme järvien rantaan. Vasemmalle jää ympäri vuoden sula Imandra järvi, jonka kalat ovat kuuluisia hyvästä maustaan ja suuresta koostaan. Polarnyi Zoren ydinvoimalan lauhdevesi on koon salaisuus.

Pidämme tarvittaessa kuvaus- ja vessataukoja. Ennen Montsegorskia Itään jäävät Kirovin kaivosalueen  massiiviset vuoret, Hiipinä tunturi kuuluisimpana.

Reilu  kolme tuntia Kantalahdesta lähdön jälkeen saavumme Murmanskiin ja majoitumme hotellille. Illalla mahdollisuus omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen tai oppaiden seurassa.

Ti 8.9. Aamiainen hotellissa Murmanskissa. Aamiainen hotellissa Murmanskissa. Murmanskin kaupunkikiertoajelu, eri kohteita. Käymme mm. legendaarisen Muurmannin radan päätepisteessä rautatieasemalla. Sodan aikana rata oli Neuvostoliiton elämänlanka. Sen kautta Murmanskiin tulleista saattueissa toimitettiin tavaraa puna-armeijalle. Rata on traaginen osa myös Suomen sotahistoriaa. Kiertoajelulla tutustumme kaupungin eri osiin ja pysähdymme myös yhdessä maailman pohjoisimmista sulista satamista sekä Alysha muistomerkillä ja kalastajien muistomerkillä. Aikaa jää iltapäivällä omatoimiseen tutustumiseen, vaikkapa moniin museoihin sekä ostoksille.

Käymme myös Zakuska-paikassa lounaalla (omakustanteinen). Zakuska on mahtava venäläinen lounasbuffee, jossa on makuja kaikkialta Venäjältä. Iltaohjelma omaan tahtiin, oppaat käytettävissä kaupunkikierroksella kohtuullisen ajan. Heiltä saamme vinkkejä, missä kannattaisi käydä.

Ke 9.9. Aamiainen hotellissa Murmanskissa. Aamiainen hotellissa Murmanskissa. Aamiaisen jälkeen kello 9 jätämme Murmanskin ja ajelemme kumpuilevan ja kaivosten päästöistä toipuvan tundran halki entiseen Suomeen kuuluneeseen, historialliseen nikkelikaupunkiin Petsamoon, minne saavumme 11 aikaan. Siellä pysähdys ja vessatauko. Kuvausmahdollisuus. Petsamon alue  on ollut saamelais- ja pomorialuetta, mutta myös Suomen ainoa jäämeren satama Liinahamarin ja Kalastajasaarennon kanssa sekä hyvin kansainvälinen ollessaan osa Suomea 1920-44. Alueen koltat, jotka ovat ortodokseja evakuoitiin rauhan tultua Sevettijärvelle ja Näätämöön.

Petsamosta jatkamme  Norjaan ja Kirkenesiin, minne saavumme Suomen aikaa ennen yhtä. Pieni kiertoajelu, jonka jälkeen pysähdymme keskustaan. Meillä on reilu tunti aikaa Norjan tuliaisten hankkimiseen ja kahvitteluun. Kirkenes, Girkenjalga, Akkulanniemi, on saamelaissuomalaisnorjalainen kaivoskaupunki, missä venäläisyys näkyy katukuvassa vahvana.

Kirkenesistä jatkamme Näätämönvuonon rantaa ja jängän yli suomalaiseen kalastajakylään Pykeijaan, minne saavumme kolme aikaan. Matkalla kannattaa tarkkailla merta. Aika usein voi nähdä valaita, hylkeitä ja merikotkia muista merilinnuista puhumattakaan. Pykeijassa kierros kalasatamassa, kylän esittely ja omakustanteinen lounas.

Pykeija on säilyttänyt suomalaisuutensa ja kielensä, joka on oma kveeniksi kutsuttu ja eroaa selkeästi suomesta, kieli on kuitenkin täysin ymmärrettää. Suomalaiset muuttivat kylään laajemmin suurina nälkävuosina 1860-luvulla ja toivat suomalaisen rakennustyylin, tavat ja perinteet mukanaan. Nykyään kuningasrapu on muiden kalojen ohella tärkein toimeentulon lähde matkailun lisäksi.

Pykeijasta palaamme takaisin ja käännymme Neidenin kylän kohdalta Suomen kolttien jalanjäljille Näätämön, missä pieni kuvaustauko tsasounan luona. Näätämöstä jatkamme Sevettijärvelle minne saavumme puolentoista tunnin kuluttua Siellä on lyhyt jaloittelu-, vessa- ja kuvaustauko.

Sevettijärveltä  jatkamme matkaa mäntykangas- ja tuntutikoivikkoisen maaston poikki ja välillä seuraillen Inarinjärven rannan tuntumaa. Saavumme noin kahdeksan aikoihin majapaikkaamme Holiday Club Saariselkään.

To 10.9. Aamiainen hotellissa Saariselällä. Aamiaisen jälkeen lähdemme kotimatkalle Pohjois-Karjalaan monta kokemusta rikkaampana. Poikkeamme tullessa Rovaniemellä Joulupukin Pajakylän kauppoja ihmettelemässä. Tiesitkö muuten, että Rovaniemi on Murmanskin ystävyyskaupunki?

Jos käytät reseptilääkkeitä, ota lääkereseptit mukaan matkalle, linkissä ohjeita.

Ilmoittaudu mukaan, ennakoimme hotellivarauksia maaliskuussa 2020.

Ota yhteyttä, kysy lisätietoja Murmanskin reissusta Kaija Turuselta, puh. 040 743 2679 (arki-ilt. klo 17-19) tai info@samimatkat.fi

Kysy  lisätietoja tai ilmoittaudu tässä linkissä.

Huomaa, että hotellihuoneita on rajoitetusti. Koronauhan aikaan ilmoittautuminen SITOUMUKSETTA. Otamme yhteyttä asiakkaisiin  ennen tilausvahvistusten lähettämistä ja laskutuksen aloittamista.

Kertaviisumi alk. 82 €, yhden vuoden viisumi alk. 144,- € ja kahden vuoden viisumi alk. 233 €. Näiden hakuun tarvitaan passi, passikuva (alle 6 kk vanha) ja matkavakuutustodistus viisumin hakuajalle. Passi täytyy olla 6 kk voimassa viisumin jälkeen.

Viisumiasioissa ota yhteyttä suoraan AL Tili ja Serviisi Ky/ Anna-Liisa Nykyri, Juuka, puh. 050 3707 823 tai anna-liisa.nykyri@altili.fi